НАЧАЛО КОНТАКТИ ЗА НАС
ОБЕКТИ КЛИЕНТИ ГАЛЕРИЯ ЗА НАС ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА ОБЕКТИ КЛИЕНТИ ГАЛЕРИЯ НАЧАЛО КОНТАКТИ НАЧАЛО ПРЕПАРАТИ ЗА РЗ

Home

Contacts

ТОРОВЕ ВОДОРАЗТВОРИМИ СЕМЕНА ТЕХНОЛОГИИ ТЕЧНИ ГРАНУЛИРАНИ ОРГАНИЧНИ ХЕРБИЦИДИ ФУНГИЦИДИ ЗЪРНЕНО-ЖИТНИ ТЕХН. МАСЛОДАЙНИ ФУРАЖНИ КУЛТУРИ РЕЗУЛТАТИ ПУБЛИКАЦИИ

Home

Contacts

ИНСЕКТИЦИДИ

СЕМЕНАРСКА КЪЩА САДОВО


Създадена е през 1997 година от Иван, Светлозар и Петър Драгушеви - първата частна семенарска къща в България.

Основна дейност:

•   Селекция, сортоизпитване, сортоподдържане и семепроизводство на пшеница, тритикале, ечемик, овес, твърда пшеница и ръж.

•   Семепроизводство на слънчоглед и царевица.

•   Семепроизводство на грах, фий, люцерна.

•   Селекция и семепроизводство на фъстъци.

•   Производство на рапица.

Семенарска къща Садово обработва 10 000 хил. дка земя в землищата на Чешнeгирово и Богданица, като на около 5000 дка ежегодно засява зърнено житни култури, а останалите 5000 дка с царевица, слънчоглед, рапица и бобови култури.

В СКС са привлечени и работят като консултанти:

• гл. асистент доктор Марина Марчева- селекционер пшеница и тритикале

• ст.н.с.1ст.д.с.н.Станко Георгиев - селекционер фъстъци

Между 2008 и 2010 година бяха признати и вписани в официалната сортова листа на България 3 нови сорта пшеница, създадени в СКС – Лазур, Аполон и Зебрец. През 2012 година официално е вписван и сорт Тракийка. Селекционер на сортовете е  ст.н.с.1ст.д.с.н.Илия Станков. Ежегодно се изпитват нови генотипове пшеница и тритикале в структурите на ИАСАС.

За създаването и поддържането на сортовете в СКС разполагаме с опитно поле около 80дка, в което се засяват над 15 000 потомства ръчна сеитба и над 2000 сорта машинна сеитба. Поддържа се и колекционен питомник от над 600 сорта обикновена и твърда пшеница, тритикале и ръж, като се правят над 100 кръстоски.

Семенарска къща Садово разполага и с линия за почистване, обеззаразяване и калибриране на семена; лаборатория за определяне на посевните и технологични качества на семената и почвени проби.

Производството на семена от житни култури е около 2000 тона годишно.

Всяка година СКС организира и провежда „Открити дни на пшеницата” в цялата страна, на които се представят сортовете на СКС пред производители и фермери.

Семенарска къща Садово работи в тясно сътрудничество с всички български и някои чужди институти, и с всички държавни служби в земеделието. Ежегодно участва като производител и изложител на Агра в Пловдив и Борсата за семена - Добрич.

През 2006 година СКС беше наградена за семепроизводител на годината.